Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus cytrynowy

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cytryny 3
żółtko jajek 6
białko 3
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
cukier 15 dag
cukier waniliowy 1 opakowanie
laska wanili
kremówka 1/2 szklanki
białe wino 100ml

Przepis i sposób przygotowania na: Mus cytrynowy

Cytryny bardzo dokładnie wyszorować, sparzyć w gorącej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie otrzeć je ze skórki, wycisnąć sok. Żelatynę wymieszać z sokiem z cytryny. Odstawić, aby napęczniała. W misce utrzeć na puch żółtka z połową cukru oraz cukrem waniliowym. Następnie wlać wino, śmietanę, dodać skórkę z cytryny oraz miąższ z laski wanilii. Masę ubijać na parze około 25 minut. Dodać żelatynę i ubijać jeszcze 5 minut, aż żelatyna się rozpuści. Mus przelać do większego naczynia, przestudzić. Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem, delikatnie połączyć z musem, odstawić do lodówki na 10-15 minut, co jakiś czas zamieszać. Lekko tężejący mus rozlać do pucharków. Odstawić na następne 20 minut do lodówki. gotowe!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka/picola 11.03.2012 22:51
ciekawe
iga2 02.12.2010 19:45
pycha
Mariolka1 29.11.2010 21:15
pycha1

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak