Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka makaronowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron penne 0,5 kg
mięso mielone 0,5 kg
ser żółty 300 g
zielenina
koncentrat pomidorowy 2 łyzki
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka makaronowa

Cebulę pokroić w kostkę i podrumienić na rozgrzanym oleju na złoty kolor( uważać, żeby nie przypalić). Następnie do cebuli dodać mięso mielone, posolić, wymieszać z 2 łyżkami koncentratu pomidorowego. Podlać 2 łyżkami wody przegotowanej i dusić zawartość patelni na małym ogniu. Jednocześnie w drugim garnku ugotować makaron al dente (żeby był twardawy). Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Żaroodporne naczynie wyłożyć folią aluminiową.
Do naczynia układać warstwami: makaron, mięso mielone, starty ser, makaron, mięso mielone i znowu ser. Górę posypać zieleniną. Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 min w 180C. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 20.11.2012 12:08
Proste i smaczne.
Martysia 26.01.2011 18:38
Smaczna :)
Karolcia12 07.12.2010 17:54
ale pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak