Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosanki muśnięte czekoladą

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

białko 3 szt.
wiórki kokosowe 1 szklanka
cukier kryształ 1 łyżka
masło do wysmarowania blachy
mąka do wysypania blachy
sól szczypta
Czekolada tabliczka 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosanki muśnięte czekoladą

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 150 stopni. Blachę smarujemy masłem, wykładamy folią, a folię jeszcze smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ubijamy mikserem białko z cukrem, olejkiem i szczyptą soli, dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Z masy formujemy ciasteczka na blasze (mogą być okrągłe lub podłużne), pieczemy jakieś 15-20 minut na złoty kolor. Ciastka zdejmujemy z blachy razem z folią, a gdy całkowicie ostygną, ostrożnie je odrywamy. Na koiec roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i dekorujemy ciasteczka paseczkami czekolady.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak