Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Arabskie miodowe ciasteczka

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag
woda 2 szklanki
sól 1/4 łyżeczki
masło 20 dag
miód 50 dag
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Arabskie miodowe ciasteczka

Mąkę i sól przesiewamy do miski, powoli wlewamy wodę, ciągle mieszając, aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto wyrabiamy, aż będzie elastyczne. Rozgrzewamy olej (w rondlu lub frytownicy), z ciasta ulepiamy 15-20 małych kulek. Z każdej kulki toczymy długi wałek. Potem rozwałkujemy wałeczki na paski o szerokości 2-3 cm. Każdy pasek zwijamy na palcu, formując go tak, aby przypominał turban. Smażymy na złoty kolor w gorącym oleju. Gdy ciastka będą złociste, wyjmujemy je ostrożnie łyżką cedzakową i osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. W drugim rondlu rozgrzewamy miód.Gotowe ciasteczka układamy na półmisku i polewamy miodem oraz roztopionym masłem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak