Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba po grecku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filety z morszczuka 0,5 kg
marchewka 2
pietruszka
mały seler
pieczarki 20 dkg
koncentrat pomidorowy
Liść laurowy suszony Prymat 1
ziele angielskie 1
sok z cytryny
sól
pieprz
mąka
jajko
Bułka tarta klasyczna Prymat
masło
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po grecku

Pieczarki obrać, opłukać, pokroić w paski albo zetrzeć na grubej tarce, podsmażyć na maśle aż do wyparowania wody. Marchewki, pietruszkę i seler umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i drobno posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodać włoszczyznę, przesmażyć ok. 7 minut, podlać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy, dusić ok. 45 minut - do miękkości, na ok. 10 minut przed końcem duszenia, dodać pieczarki, wyciągnąć liść laurowy i ziele angielskie, doprawić solą i pieprzem do smaku. Rybę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, wstawić do lodówki na ok. 20 minut, następnie panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażyć na oleju na rumiano z obu stron, osuszyć z tłuszczu, podawać z przygotowanymi warzywami na ciepło lub na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justa32 09.09.2011 21:25
smaczna
Aleksandra45 13.02.2011 14:29
bardzo lubie
iza15 29.01.2011 10:52
lubie i jest smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak