Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek śliwkowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śliwki 1 kg
jajko 5 sztuk
mąka ziemniaczana 3 łyżki
mąka pszenna 3 szklanki
margaryna do pieczenia 1 cała
sól 1 szczypta
cukier waniliowy 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder 1 szklanka
śmietana 3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: placek śliwkowy

Śliwki myjemy i odpestkowujemy, kroimy w plasterki. W rondlu robimy ciasto: mąkę pszenną i ziemniaczaną (łyżki) mieszamy z żółtkami, margaryną, proszkiem do pieczenia, śmietaną, szczyptą soli. Wkładamy do lodówki z pół godziny. Z białek ubijamy pianę dodajemy cukier waniliowy, cukier puder i łyżkę mąki ziemniaczanej. Pianę łączymy ze śliwkami. Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto i na wierzch wylewamy pianę ze śliwkami. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Po wierzchu można posypać cukrem puderem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PaniMISIOWA 18.04.2013 21:17
super ciasto
plocia 19.03.2012 23:26
Jak mnie korci na śliwki a taki placek to bym zjadła z przyjemnością
agata1722
agata1722 04.03.2012 18:00
dobry jest

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak