Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszczyk mojej babci

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki suszone 1 kg
cytryny 200 g
cukier 150 g
sól 50 g
wermut 1/3 l
buraki czerwone 5 kg
wywar jarski 5 l

Przepis i sposób przygotowania na: Barszczyk mojej babci

Śliwki umyć, namoczyć i ugotować.
Buraki ugotować w skórkach, obrać, zetrzeć na tarce, zalać gorąca wodą,
powoli zagotować, odstawić na godzinę, następnie wywar z buraków połączyć z wywarem jarskim i z wywarem ze
śliwek, doprawić do smaku solą i cukrem, zagotować.
Barszcz powinien być esencjonalny, niezbyt klarowny. Przed podaniem do barszczu dodać wermut. Do porcji 200ml dodawać po 4 suszone śliwki. Podawać w filiżankach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak