Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka pieczona

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słonina 200 g
masło 100 g
jałowiec 5 ziaren
imbir 1 łyżeczka
sól
młode kaczki 2 szt
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka pieczona

Kaczki sprawić, umyć, osuszyć, posolić, natrzeć wewnątrz imbirem i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na godzinę.
Słoninę pokroić na cienkie plastry. Kaczki obłożyć plastrami słoniny i obwiązać nitką. Rozgrzać masło w brytfannie,
włożyć kaczki, kilka jagód jałowca i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30min. ,polewając często masłem i
wytworzonym sosem. Z upieczonych kaczek zdjąć nici. Przeciąć każdą kaczkę razem ze słoniną na pół. Złożyć w
całość na półmisku i polać sosem z pieczenia. Podawać z grzankami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak