Rogaliki z dżemem

Rogaliki z dżemem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    4 szklanki
  • masło

    25 dkg
  • jaja

    2 szt
  • białko

    1 szt
  • śmietana

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • drożdże

    5 dkg
  • dżem

    1 słoik
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przesianą mąke posiekać z masłem,dodać drożdże,jajka,śmietanę,cukier waniliowy,dokładnie wyrobic ciasto.starannie zawinąć je w lnianą ściereczkę i włożyć do dużego garnka z letnią wodą.gdy wypłynie wyjać je i rozwałkować na placek grubości 0,5 cm,pokroić na kwadraty o bokach ok.12 cm.posmarować placuszki dzemem,zostawiajać wokół marginesu ciasta szerokości 1-1,5 cm i zwinąć je w kształtne rogaliki.wierzch każdego umoczyć w roztrzepanym białku,po czym zanurzyć w cukrze i ułozyć na natłuszczonej blasze posypanej mąką.rogaliki piec w temp.190 stopni celcjusza do chwili,aż się pięknie zarumienią

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Krzysztof42

05.06.2011 15:35
uwielbiam rogaliki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat