Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łamańce

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana 1 łyżeczka
sól
żółtko 1 szt
płynny miód 100 ml
śmietanka 18% 3 łyżki
mak 250 g
migdały 10 szt
skórka starta z cytryny 1 szt
mąka 140 g
masło 60 g
cukier puder 30 g

Przepis i sposób przygotowania na: Łamańce

Migdały sparzyć, obrać ze skórki i osuszyć. Mak zalać wrzątkiem, gotować na małym ogniu 15min , osączyć i zemleć 3 razy razem z migdałami. Dodac miód, śmietankę,
skórkę cytrynową i ucierać 10min. Przygotować łamańce: mąkę posiekać z masłem. Dodać cukier, żółtko, śmietanę, sól.
Zagnieść ciasto, schłodzić je, rozwałkować na grubość 4mm, pokroić na romby i piec 10min. w temp. 200 stopni.
Podawać w salaterce z powtykanymi łamańcami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edyta38 01.06.2011 09:02
fajna nazwa:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak