Moja ryba po grecku - smażona

Moja ryba po grecku - smażona

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filety z ryby

    70 dag
  • mąka

    4 dag
  • olej

    10 dag
  • koncentrat pomidorowy

    12-15 dag
  • włoszczyzna

    50 - 50 (bez kapusty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sprawioną rybę lub filety podzielić na porcje (przyjmując 2 kawałki na osobę), osolić, obtoczyć w mące i usmażyć na gorącym oleju.
Warzywa korzeniowe wyszorować, oskrobać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych otworach, pory oczyścić, bardzo dokładnie umyć i pokrajać w poprzek.
Przełożyć je do rondla, dodać pozostały olej (i dokładnie zebrane z patelni resztki tłuszczu, pozostałe po smażeniu ryby), sól, liść laurowy, ziele angielskie, wlać pół szklanki wody i udusić warzywa pod przykryciem.
Następnie dodać koncentrat pomidorowy, pogotować przez chwilę i doprawić do smaku solą, papryką i ewentualnie cukrem.
Usmażoną rybę ułożyć na półmisku, zalać gorącym sosem i ostudzić.
Udekorować gałązkami natki pietruszki.

Tak przyrządzoną rybę po grecku możemy także podawać na gorąco z ziemniakami, makaronem (rurki) lub ryżem na sypko.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anna141

26.05.2011 08:41
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat