Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z pieczarkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 1 1/2 szklanki
bulion drobiowy 1 1/2 szklanki
olej do smażenia
pieczarki 10 dkg
sól
Szafran nitki Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z pieczarkami

Pieczarki kroimy i podsmażamy na małej ilości oleju. Na patelni rozgrzewamy małą ilość oleju i wsypujemy ryż. Cały czas mieszamy żeby się troszkę zeszklił. Wlewamy bulion, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu i gotujemy około 20 minut. Szczypte szafranu zalewamy małą ilością wrzątku i kiedy przyprawa dobrze zabarwi wodę, przecedzamy. Wodę dolewamy w połowie gotowania do ryżu. Smażone pieczarki dodajemy do ryżu na 2 minuty przed końcem gotowania.
Z dobrze przygotowanego risotto bulion powinien prawie całkiem wyparować a ryż powinien się delikatnie lepić. No i oczywiście się ugotować :P
Podawać jako samodzielne danie lub z surówką.
Smacznego!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mela251
mela251 28.02.2012 09:14
pyszne
ilka_86 22.03.2011 16:30
uwielbiam, robię podobne:)
AgaS10 12.01.2011 19:37
Brzmi bardzo apetycznie:)
Małgorzata113 27.11.2010 07:57
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak