Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 1/2 kostki
sól szczypta
cukier wanilinowy opakowanie
mąka pszenna 1/2 kg
mleko
jabłka 3
cukier puder do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy

Drożdźe rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka.
Do tak przygotowanego rozczynu dodać mąkę, mleko ( tyle mleka, aby ciasto miało dużo gęstszą konsystencję niż ciasto naleśnikowe, prawie jak ciasto drożdźowe ), cukier waniliowy, szczyptę soli. Wszystko należy porządnie uklepać drewnianą łyżką tak, aby powstawały w cieście pęcherzyki powietrza i ciasto \"pracowalo\". Tak przygotowane ciasto odstawić na chwilę.
W międzyczasie obrać jabłka i pokroic je w plastry.
Najlepiej przygotować sobie szklankę z ciepłą wodą do maczania łyżki, którą będziemy nabierali ciasto na racuchy.
Łyżkę zamaczamy najpierw w szklance z ciepłą wodą po czym nabieramy porcję ciasta i kładziemy na rozgrzaną, wylana tłuszczem patelnię, kładąc za każdym razem na wierzch plaster jabłka. Czynność powtarzamy aż do wyczerpania ciasta. Smażymy z dwóch stron. Racuchy wykładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smakosz6 15.04.2011 11:09
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
Magdalena1110 08.03.2011 09:02
smaczne
jolaxa 03.02.2011 22:07
pycha
iziona 27.11.2010 08:10
Moje dzieci uwielbiają racuchy ,ale jak bym ich nie robiła i tak twierdzą że moje są dobre ,a najlepsze robi babcia .Ciekawe co powiedzą na te ?
Małgorzata113 27.11.2010 07:56
smakowite mniam, mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak