Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wilgotny makowiec drożdżowo-kruchy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
masło lub masło roślinne 1 kostka
mąka pszenna 500 g
jaja 3 szt
cukier 8 dag
i śmietana 3 łyżki
mak 1/2 litra
cukier 1 szklanka
jaja 2-3 szt
bakalie 10 dag
miód 3 łyżki
drożdże świeże 50 g
jabłko 1 starte na tarce
mrożone truskawki 10 dag
aromat 8 kropel

Przepis i sposób przygotowania na: Wilgotny makowiec drożdżowo-kruchy

Drożdże rozkruszyć na drobniutko.
Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej.
Mąkę z tłuszczem posiekać nożem, dodać resztę składników.
Zlepić ciasto dłońmi, podzielić na 3 części.
Włożyć do lodówki na ok. 30 - 40 minut.
W tym czasie przygotować masę makową:
Mak sparzyć,ostudzić, dwukrotnie zemleć.
(Jeśli ktoś lubi ciasto upieczone z kupnej, gotowej masy makowej, to z powodzeniem może ją użyć do tego placka dodając do niej 1 starte na jarzynówce jabłko i 1 łyżkę miodu lub dżemu, oraz kilka kropli aromatu do makowca, lub migdałowego).
Żółtka utrzeć z cukrem dodać mak,skórkę pomarańczową ,rodzynki oraz odrobinę zapachu migdałowego i startą skórkę z cytryny.
Na końcu dać ubitą pianę z białek.
Delikatnie wymieszać.
Przygotować typową prostokątną formę na ciasto,posmarować tłuszczem wyłożyć pergaminem.
Rozwałkować pierwszą część ciasta. Na ciasto \"porozrzucać\" truskawki ( mrożone lub świeże, oraz truskawki z alkoholem, wyłożyć połowę maku,na to drugą część ciasta.
Czynność powtórzyć: truskawki,mak i na wierzch ciasto.
Z pozostałych skrawków ciasta powycinałam różne formy ciasteczek: choinki, gołąbki, gwiazdki, dzwonki i serduszka, zmoczyłam je wodą i poprzyklejałam na wierzchu ciasta.
Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok.1,5 godziny.
Piec ok.1 godz.( dziś upiekło mi się ciasto w przeciągu 45 minut) w piekarniku w temp.160 stopni C (na termoobiegu).
Po wystudzeniu polukrować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 04.06.2011 17:51
nie lubię jak makowiec jest wilgotny
Babciagramolka 10.04.2011 18:23
Zjeść to bym zjadła ale piec to nie lubię - porwę kawałek i już
Dorota71 17.09.2010 08:54
na pewno jest pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak