Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec świąteczny
Mak płuczemy ,zalewamy mlekiem do poziomu i gotujemy na małym ogniu 30 minut ,Odcedzamy i studzimy .Mielimy 2 razy.Żółtka ucieramy z cukrem i miodem ,dodajemy do maku.Rodzynki płuczemy ,osuszamy i dokładamy do maku razem ze startą skórką z cytryny i skórką pomarańczową .Na koniec mieszamy delikatnie dodane ubite na sztywno białko.Ciasto dzielimy na 2 części ,obie cienko wałkujemy formując prostokąt Na każdym prostokącie smarujemy połowę masy makowej.Zwijamy w rulon i wkładamy do dwóch form keksówek wyłożonych pergaminem.Odstawiamy do wyrośnięcia .Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180* C i pieczemy przez 50 minut .Makowce wyjmujemy ,studzimy .Przesiany cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i dolewamy po łyżce gorącej wody tak by powstał gesty lukier .Makowce lukrujemy ,ozdabiamy skórką pomarańczową i odstawiamy by lukier zastygł.