Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kalafiorowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior 1 szt.
masła 1 łyżka
mleko 1|2 szkl.
jajko 3 szt.
pietruszka 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
Na sos:
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
mleko 1 szklanka
sól,pieprz i gałka muszkatołow do smaku
parmezan 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kalafiorowe

Różyczki kalafiora sparzyć osolonym wrzątku ok.5 min.,lekko podsmażyć na maśle,dodać mleko i gotować ok 6 min,aż kalafio zmięknie.Ugotowanego kalafiora zmiksowć na gładką masę.Odstawić.Z masła i mąki sporządzić białą zasmażkę,ciągle mieszając wlać mleko aż beszamel zgęstnieje,wsypać posiekaną natkę pietruszki i przyprawić.dodać zmiksowany kalafior,jajka i starty ser,dobrze wymieszać,wlać do posmarowanej formy.Formę przykryć woskowym papierem i wstawić do brytfanki z wodą,piec w piekarniku około 40 min w 190,po upieczeniu ciasto wyjąć i podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwona25 14.05.2012 10:19
dobre
rosik93 26.11.2010 23:35
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak