Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta z gruszkami i migdałami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszki 75 dag
mąka krupczatka 25 dag
jajko 4
masło 1/2 kostki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
sól
konfitura morelowa
śmietana 30% 1/2 szklanki
cukier na polewe 2 łyżki
płatki migdałowe
tłuszcz do formy
cukier kryształ 10 dag
cukier puder 10 dag
żółtko jajek 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: tarta z gruszkami i migdałami

Ciasto: Mąkę przesiej do miski. dodaj cukier, cukier waniliowy, masło, całe jajko, żółtko, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zagnieć kruche ciasto, owiń je folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
Formę do tarty lub tortownicy wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wyłóż schłodzonym ciastem, tworząc wysoki brzeg. Nakłuj widelcem. wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 225 stopni. Podpiekaj około 10 minut.
Gruszki umyj, osusz papierowym ręcznikiem i obierz ze skórki.
Przekrój wzdłuż na pół i wykrój gniazda nasienne. Podziel na mniejsze kawałki.
Zapieczony spód ciasta wyjmij z piekarnika i posmaruj konfiturą. Wyłóż pokrojonymi gruszkami. Śmietanę ubij z jajkami i cukrem. sosem polej ciasto. Wierzch posyp płatkami migdałowymi. Ciasto ponownie wstaw do piekarnika i piecz jeszcze 20 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone ciasto wyjmij, przestudź i podziel na porcje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bami 07.01.2012 12:53
Tarty są pyszne, Twoja @Izabelo zapowiada się bardzo apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak