Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi z truskawkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kg
jajko 2 sztuki
sól
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 1 szklanka
woda 0,5 (przegotowana)
truskawki 0,5 (drobne)

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z truskawkami

jajka ubić, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, trochę posolić. Do maki dodać ubite jajka, wlewając po troszku wodę. Ciasto zagnieść. Wyłożyć na stolnicę, trochę wyrobić, a potem pokroić na kilka mniejszych części. Po kolei każdą rozwałkować. Szklanką wykroić kółeczka, do każdego wkładając po 2 małe truskawki i pół łyżeczki cukru. Każdy pierog starannie zakleić i wrzucać do wrzącej wody. Gotować dopóki nie wypłyną na górę, jeszcze 3 min i wyciągnąć na talerz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak