Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek pszenno-żytni z ziarenkami na zakwasie

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zakwas żytni 1-1,3 kg
drożdże 50 gram
mąka pszenna 0,6 kg
mąka żytnia 0,6 kg
oliwa 5-6 łyżek
sól 3 łyżeczki
słonecznik łuskany
pestki dyni
cukier 1 łyżka
woda 0,25 szklanki
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek pszenno-żytni z ziarenkami na zakwasie

Przygotowany wcześniej zakwas zmiksować. Drożdże pokruszyć i rozrobić w wodzie i z cukrem. Wymieszać zakwas z drożdżami, mąką, oliwą, solą. Ciasto wyrabiać przez około 15 - 20 minut. Następnie pozostawić pod ściereczką na 50 minut żeby wyrosło. Dołożyć ziarenka i żurawinę i wyrobić ponownie.
Blaszki (mi wyszły 2 duże i 1 mała) posmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą albo wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto należy równomiernie ułożyć w blaszkach i posypać na wierzchu. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia - tym razem do piekarnika nagrzanego do 80 stopni na 10-15 minut. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.
W celu sprawdzenia czy upiekł nam się cały w środku nakłuwać patyczkiem drewnianym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 06.02.2012 22:41
dużo lepszy niż w sklepie
jolaxa 25.02.2011 20:54
Pychota
IZABELA29 26.12.2010 09:41
ładnie wyglada
eduszo
eduszo 27.11.2010 11:27
Uwielbiam własnej roboty chlebki.Sam też lubie je robić uwielbiam zapach pieczonego w domu chleba.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak