Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas żytni do chleba

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wrzątek 500 ml
kefir 500 gram
cukier 3-4 łyżki
mąka żytnia 150 gram
chleb żytni 100-120 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas żytni do chleba

Zakwas
Pokroić chleb w kostkę. Włożyć go do dużego słoja albo do kamionki. Zalać przegotowaną wodą i poczekać do chwili, gdy ostygnie. Dodać kefir, mąkę, drożdże i cukier. Dokładnie wymieszać. Następnie przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu na 2-3 dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisoglam 26.11.2010 18:26
Oczywiście jeszcze 50 gram drożdży

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak