Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pomidorowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 2,5 litra
przecier pomidorowy 0,5 litra
Liść laurowy suszony Prymat 2
marchewka 2 średnie
pietruszka 2 średnie
seler 1/4
cebula 1 sztuka
sól
pietruszka zielona 2 łyżki
bazylia 1/2 łyżeczki
imbir 1/4 łyżeczki
kurkuma 1/4 łyżeczki
mąka pszenna 1 łyżka
bulion 1 kostka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 ziaren
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarna

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pomidorowa

Skrzydełko z indyka umyć i wrzucić do gorącej już wody. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i pieprz mielony, imbir, kurkumę, warzywa korzeniowe i cebulę(prócz zielonej pietruszki) oraz kostkę bulionową. Lekko osolić. Gotujemy na lekkim ogniu ok 30-40 minut, zdejmując szumowiny, do miękkości mięsa. Przecedzamy rosół, wstawiamy na ogień i wlewamy cały kartonik przecieru pomidorowego. Gdy stwierdzimy, że za dużo wody nam odparowało z rosołu, uzupełniamy wrzątkiem do wymaganej objętości. Mąkę pszenną rozdrabniamy w 1/4 szklanki zimnej wody i wlewamy do zupy. Zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy potartą w rękach bazylię oraz posiekaną pietruszkę.

Zupa na 0,5l odpowiedniego przecieru (ale nie koncentratu!)i łyżce mąki powinna być już na tyle gęsta, że można ją pić czystą lub podawać z makaronem. Można przed rozlaniem pokroić mięso ze skrzydełka i dodać do misek z zupą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna152 07.02.2013 18:22
super
Anna152 07.02.2013 18:22
super
olivka 03.10.2011 18:36
bardzo lubię!
gwiazdka2012 23.06.2011 13:25
Uwielbiam zupę pomidorową :)
Agnieszka172 01.12.2010 14:13
pyszna jest

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak