Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dynia z orzechami 2

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier 1 szklanka
mleko 3,2% 2/3 szklanki
masło 4 łyżki
posiekane migdały 5 łyżek
skórka cytrynowa 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
bita śmietana
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
orzechy włoskie 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: dynia z orzechami 2

Dynię przekrój na pół, usuń z niej pestki. Skórkę usuń wraz z miękkim miąższem, zaś twardy miąższ (od skórki) pokrój w średniej wielkości kostkę. Włóż dynię do garnka, wsyp cukier, wlej mleko, dodaj masło. Wszystkie składniki duś na małym ogniu, często mieszając. Gdy powstanie gęsta masa - zdejmij z ognia. dodaj grubo posiekane migdały i orzechy, imbir, skórkę cytrynową, gałkę muszkatołowa i wymieszaj. Przełóż masę do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Zapiekaj ok. 15 minut.
Zapiekaną dynię podawaj na gorąco lub na zimno. Doskonale pasuje z dodatkiem bitej śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 27.02.2012 14:24
jakie pomyslowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak