Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kaczka w cytrusach i winie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

piersi kacze 1 kg
pomarańcze 3 szt.
sok z cytryny
cebula biała 1
szałwia świeżą kilka listków
cukier 1 łyżka
suszona szałwia odrobina
olej 2 łyżki
masło 1 łyżka
sól
bulion warzywny 1/2 szklanki
wino białe wytrawne 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: kaczka w cytrusach i winie

Umyte piersi kaczki skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą, pieprzem, suszoną szałwią i na 1-2 godz. przenieść w chłodne miejsce. Pomarańcze wyszorować, jedną odłożyć, pozostałe obrać ze skórki. W rondlu rozgrzać olej, zrumienić na nim kacze pieprz i dodać pokrojoną cebulę i masło, smażyć razem, aż mięso uzyska złoty kolor.
Wlać wino, a gdy zawrze bulion, skórkę otartą z odłożonej pomarańczy i świeże listki szałwii. Przykryć i dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Na 10 minut przed końcem duszenia dodać obrane i pokrojone 2 pomarańcze (bez pestek!). Potem przełożyć mięso do żaroodpornego naczynia, a sos przetrzeć przez sito, ponownie wlać do rondla, doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Odłożoną pomarańczę pokroić w plastry, wrzucić do rondla i zagotować. Jeśli trzeba, zagęścić sos mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody. Polać sosem kaczkę, zapiec ją w temp. 190 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka/picola 31.08.2011 07:54
ciekawe
kotlet 05.05.2011 16:53
wykwintna propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak