Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto na pierogi raz

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 3 szklanki
ciepłej wody 1 szklanka
jajko 1
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto na pierogi raz

Do mąki dolewamy wody i wyrabiamy ciasto; wbijamy jajko i dodajemy olej. Wyrabiamy gładkie, sprężyste ciasto. W razie klejenia dosypujemy nieco mąki.
Rwiemy kulki wielkości orzechw włoskiego (może ciut większe :), formujemy koło/placek. Nakładamy farsz, zlepiamy; wrzucamy na wrzątek, gotujemy ok 5 minutek od wypłynięcia i odcedzamy :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 30.07.2011 09:48
kazde pierożki sa pycha
ZEWA 07.07.2011 22:51
ja też nie daję jajka ani oleju i daję gorącą wodę.
Koper 03.01.2011 19:21
Robię bez jajka i oleju za to z gorącą wodą, może też takie spróbuje
Aida 26.11.2010 14:07
nie nie...paznokci nie obgryzamy bo pierogów 45 sztuk mamy :)
suzana 26.11.2010 13:18
fajny przepis... i te paznokcie do jedzenia;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak