Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulki w galaretce

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szkl
cukier 1 szkl
jaja 4 szt
masło 15 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
dżem wiśniowy 1 sł
rodzynki
galaretka pomarańczowa
kakao

Przepis i sposób przygotowania na: Kulki w galaretce

Dodajemy do mąki: cukier, jajka, lekko rozpuszczone masło oraz proszek do pieczenia. Wyrabiamy ciasto, dzielimy je na dwie równe części. Dodajemy 4 łyżki kakao i łyżkę masła do jednej części, wyrabiamy ciasto. Jasną część wykładamy do formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem, i układamy na niej wiśniowy dżem. Z ciemnej części formujemy małe kulki wielkości orzechów laskowych, w każdej z nich umieszczamy po 2-3 rodzynki. Kulki z rodzynkami rozkładamy na dżemie. Tak przygotowane ciasto wkładamy do ciepłego piekarnika i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Galaretkę przygotowujemy według przepisu z opakowania, gdy zacznie tężeć to zalewamy nią ciasto. Chłodzimy w lodówce. Podajemy przyozdobione bitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

noculos 30.01.2011 21:09
musze spróbowac

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak