Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z wiśniami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 szkl
masło 125 gram
cukier 0,5 szkl
jajko 1
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z wiśniami

Podane składniki zagnieść, zawinąć w folię i włożyć na 30 min do lodówki.
MASA:1/2 kg wiśni;
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej;
300 ml soku wiśniowego;
75 gram masła;
75 dag twarogu zmielonego;
1 szkl cukru;
3 łyżki soku z cytryny;
5 jajek;
1 op budyniu waniliowego;
1 żółtko

Wiśnie wydrylować.Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 3 łyżkami soku wiśniowego.Resztę soku zagotować , dodać rozrobioną mąkę i ugotować kisiel. Dodać wiśnie i wymieszać.Wystudzić.
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać sok z cytryny i budyń.Następnie dodawać po łyżce ser, a na koniec pianę z białek.Wymieszać.
Ciasto kruche wyjąć z lodówki włożyć do blachy, na to wylać kisiel z wiśniami, a na wierzch masę serową.Piec ok 60 min w temp. 175 stopni.Żółtko wymieszać z 1 łyżką wody i posmarować ciasto, piec jeszcze 10-15 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak