Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babcine faworki

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
żółtko jajek 4 sztuki
śmietana 4 łyżki
spirytus 1 kieliszek
smalec 1/2 łyżki
cukier puder według uznania
cukier waniliowy 1 torebka

Przepis i sposób przygotowania na: Babcine faworki

Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wbić żółtka, wlać śmietanę i spirytus. Zagnieść ciasto na jednolita masę. Ciasto odstawić na 1 godzinę. Następnie cienko rozwałkować, pokrajać na paski długości ok. 10 cm i szerokości 4 cm. Każdy pasek przeciąć pośrodku wzdłuż na długości 4-5cm i przewinąć. W rondlu rozgrzać smalec i smażyć po kilka faworków na jasnozłoty kolor. Usmażone wykładać na półmisek wyłożony papierem w celu odsączenia z tłuszczu. Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 02.06.2011 16:11
jak babcine to na pewno smaczne
traktorek 03.01.2011 09:32
nie długo będziemy piec
Nina6 20.05.2010 13:52
przypomniałam sobie faworki mojej babci:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak