Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś gravlax

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
zioła do smaku
cukier do smaku
koper świeży
łosoś filet 2 filety (powinna ważyć około 400-

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś gravlax

Filety z łososią obrać z łusek(jeżeli posiadają skórki). Sprawdzić czy nie mają żadnym ości. Każdą część ryby porządnie nasolić i przyprawić ziołami i cukrem( nie obawiajmy się, że za dużo dodaliśmy przypraw- one wsiąkną w rybę)-przyprawiamy tylko różową część łososia. Na talerzu umieścić 1 filet (skórką na dole), położyć na to świeży koper, a następnie przykryć to 2 filetem. Całość owinąć folią i wstawić do lodówki(najlepiej obiążyć rybkę, np. margaryną, kukurydzą- coś aby było ciężkie). Poczekać 2 doby, aż przyprawy \"nasiąkną\" w rybę. Przed podaniem pokroić na mniejsze kawałki usuwając nadmiar marynaty i pozbawiając skórkę z łososia, a także można skropić sokiem z cytryny albo podawać z sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smerfetka79 29.04.2016 09:47
Oj daaawno nie jadłam. chyba przy najbliższej okazji zrobię:)
etka 23.12.2010 14:53
piekny łosoś!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak