Babka z włoskiej kapusty

Babka z włoskiej kapusty

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • olej

    4 lyżki
  • mielone mięso

    25 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • ryż

    8 dag
  • jaja

    3 sztuki
  • śmietana

    1 szklanka
  • bułka tarta

    3 łyżki
  • pieprz, sól

    do smaku
  • kapusta włoska

    80 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Główkę kapusty podzielić na 4 części i ugotować na osolonej wodzie. Następnie odcedzić i drobno poszatkować. Cebulę Zarumienić na rozgrzanym oleju, dodać mielone mięso. jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę.
Do przygotowanego mięsa dodać na pół ugotowany ryż, włoską kapustę, sól, pieprz, śmietanę, bułkę tartą, żółtka i na końcu pianę z białek. Wszystko delikatnie wymieszać. Masę włożyć do natłuszczonego i posypanego bułką tartą żaroodpornego naczynia na powierzchni można ułożyć kawałeczki masła lub margaryny. Piec w nagrzanym piekarniku przez 45 minut w temp. 200 stopni C. Podawać jako dodatek lub jako danie podstawowe.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iwona332

27.09.2010 21:57
super

wiola333

01.09.2010 09:58
pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat