Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Palące się polano

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 60 dag
sól 1 płaska łyżka
cukier 35 dag
jaja 7 sztuk
masło 20 dag
marmolada 1 słoik
woda 1 litr
cukier 45 dag
rum 5 łyżek
drożdże 3 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Palące się polano

Z 15 dag mąki, drożdży rozpuszczonych w łyżce mleka, 1/2 szklanki wody wyrabiamy małą kulkę. Wsypujemy resztę mąki, sól, cukier, jaja.Wyrabiamy ciasto przez 10 minut. W trakcie wyrabiania można dodawać trochę zimnej wody, aby było dostatecznie miękkie. Do wyrobionego ciasta dodajemy stopniowo roztopione masło i dalej wyrabiamy, aż odchodzi od ręki. pozostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy tłuszczem formę, wypełniamy do połowy wysokości ciastem, pozostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku 200 stopni C. W celu przygotowania syropu zagotujemy wodę z cukrem, a gdy ostygnie dodajemy rum. Po wyjęciu ciasta z piekarnika nasączamy je syropem i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie pokrywamy marmoladą. Aby podać ciasto zapalone, oblewamy je zagotowanym rumem lub ciepłym spirytusem, dekorujemy owocami w cukrze i zapalone wnosimy na stół.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 19.08.2011 16:17
bardzo kreatywne
iwona332 03.06.2011 10:05
super
Krzysztof42 01.06.2011 15:15
a mnie pali pragnienie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak