Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz Ukraiński

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki 40 dag
ziemniaki 15 dag
suszone grzybki 2 sztuki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
mąka 1 łyżka
śmietana 1 szklanka
sok z cytryny według uznania
czosnek 1 ząbek
pietruszka 1 natka
włoszczyzna 1 (z kapustą włoską)
fasola 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz Ukraiński

Fasolę opłukać i zalać przegotowaną wodą. Moczyć przez całą noc, a na drugi dzień ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła. Buraki i włoszczyznę umyć, obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn. Zalać wrząca wodą, dodać grzyby, ziele angielskie, liść laurowy i gotować. Po pewnym czasie dodać poszatkowaną kapustę i pokrajane w kostkę ziemniaki. Gdy warzywa będą miękkie, dodać ugotowaną fasolkę i koncentrat pomidorowy. Mąkę rozprowadzić z zimną wodą, wlać do zupy i zagotować. Zupę przyprawić do smaku czosnkiem roztartym z solą i sokiem z cytryny. Na końcu dodać śmietanę . Przed podaniem posypać posiekaną natka pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak