Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa zimówkowa

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dkg kapeluszy zimówek 25
nieduża marchewka 1
korzenia pietruszki i selera po kawałku
skrzydełka kurze 3-4
łyżki śmietany 12-18% 3-4
nieduża cebulka 1
łyżka masła 1
Liść laurowy suszony Prymat 1
ziarenka ziela angielskiego 2
sól i pieprz mielony do smaku:
łyżka posiekanej natki pietruszki 1
ziemniaki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa zimówkowa

Zimówki to, podobne do opieniek, bardzo smaczne, delikatne grzyby, które rosną od późnej jesieni do wiosny. Czasami nawet pod śniegiem...

Skrzydełka umyć, zalać zimną wodą (2-3 szkl.), ugotować wywar z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego; wszystkie warzywa obrać, ziemniaki pokroić w małą kostkę, cebulkę poszatkować drobno, warzywa korzeniowe zetrzeć na tarce jarzynowej; grzyby oczyścić i dokładnie umyć, małe zostawić w całości, większe można pokroić w paski. Ziemniaki zalać wywarem tylko tyle żeby były przykryte, ugotować; na patelni rozpuścić masło, zeszklić cebulkę, dodać starte warzywa, chwilę smażyć, aż zaczną się złocić, dodać grzyby, jeszcze chwilkę smażyć, przełożyć wszystko do ziemniaków; dolać bulionu [jak ktoś lubi gęstą zupę to niedużo], gotować kilka minut aż grzyby zmiękną, doprawić solą, pieprzem i śmietanką. Zupę podawać posypaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BozenA 30.12.2011 08:24
mmm
Misia90 04.08.2011 00:38
fajne
Marysia 04.08.2011 00:23
fajne
Karolina69 04.08.2011 00:14
fajne
SmacznaPyza 17.12.2010 10:59
u nas w Polsce zimówki vel płomiennice nie są dopuszczone do obrotu handlowego; ale w sklepach z azjatycką żywnością jest dostępna jedna z ich odmian ze specjalnych hodowli - nazywają się enoki
Bagatelka
Bagatelka 16.12.2010 21:06
Czy te grzybki można kupić?
SmacznaPyza 26.11.2010 10:43
Joasiu, właśnie jest na nie pora więc najlepiej nazbierać :-) rosną najchętniej na starych pniakach wierzb i innych drzew liściastych, trzeba ich szukać nad jeziorkami, rzekami, w wilgotnych miejscach - mają brązowo-rude kapelusiki i aksamitny, ciemnobrązowy trzon, o tej porze roku już podobne grzyby nie rosną
Joanna108
Joanna108 26.11.2010 09:01
Hm .. uwielbiam grzyby, ale takich jeszcze nie jadłam. Zupka wygląda przepysznie i pewnie tak smakuje, tylko skąd wziąść te zimówki :).

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak