Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżowe kołaczyki z makiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 30 gram
mleko 3,2% 370 ml
cukier puder 100 gram
mąka krupczatka 400 gram
żółtko jajek 2
skórka z cytryny 1 łyżeczka
sól
masło 90 gram
jajko 1
cukier kryształ 60 gram
MAK MIELONY 200 gram
morele 12 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżowe kołaczyki z makiem

Drożdże wymieszać z 85 ml letniego mleka, łyżką cukru pudru i łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce. Resztę mąki wymieszać z zaczynem drożdżowym, resztą cukru i 85 ml mleka, żółtkiem, skórką z cytryny i szczyptą soli. dodać rozpuszczone masło. Wyrobić ciągliwe ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po 30 minutach zagnieść ciasto, ponownie odstawić.
Składniki nadzienia (200 ml mleka, masło, 60 g cukru kryształu, mak) doprowadzić do wrzenia. Mieszać, aż masa zgęstnieje. Odstawić, by ostygła. Z ciasta wykroić 24 kółka, ułożyć je na blasze. Gdy wyrosną spłaszczyć je, zrobić w środku dołki. włożyć w nie nadzienie i połówki moreli. Brzegi kołaczyków posmarować rozkłóconym białkiem. Piec 30 minut w temp. 180 stopni. Podawać oprószone cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka/picola 06.09.2011 22:06
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak