Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczeń indycza po królewsku

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

indyk 3kg
sól
rodzynki 1/2szkl
migdały 1/2szkl
wątróbki z kurczaka 25dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 3/4szkl
masło 1/2kostki
jajko 2
mleko 1/2szkl
cukier 1łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: pieczeń indycza po królewsku

Indyka moczyć 2godz. w zimnej wodzie.Osuszyć,natrzeć solą z zewnątrz i w środku.Włożyć do lodówki na 3godz.Rodzynki sparzyć,osączyć,migdały posiekać.Wątróbki posiekać z łyżką tartej bułki.Masło utrzeć z żółtkami,dodać wątróbki,resztę tartej bułki,mleko,wymieszać.Dodać rodzynki,migdały,cukier i sól.Wyrobić na jednolitą masę,połączyć z pianą z białek.Farsz powinien być lekki i pulchny.Skrzydła indyka zagiąć do tyłu,wnętrze wypełnić farszem.Skórę z szyi umieścić z tyłu pod skrzydłami,i razem ze skrzydłami przypiąć szpadkami do rolad,spiąć nimi także otwór z farszem.Nóżki podwiązać do kupra indyka.Posmarować całą masłem.Piec w temp.180stopniachC tyle godzin ile waży indyk,często podlewając sosem.Podawać z borówkami i marynowanymi owocami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak