Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka w słodko - pikantnej bejcy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

sól
pieprz
cebula czerwona 1 szt.
cebula biała 1 szt.
ząbki czosnku 2 szt.
sos sojowy 1/4 szklanki
keczup pikantny 6 łyżek
Musztarda rosyjska Prymat 1 łyżka
olet balsamiczny 1 łyżka
miód lipowy 2 łyżki
żeberka
Goździki całe Prymat 3 sztuki
olej do smażenia 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka w słodko - pikantnej bejcy

Mięso umyć i osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Cebule pokroić w piórka, zeszklić na dwóch łyżkach oleju, dodać czosnek oraz resztę podanych wyżej składników, dusić całość aż lekko zgęstnieje. Przygotowaną bejcę dodać do żeberek, wymieszać. Umieścić wszystko w rękawie do pieczenia, spiąć końce i przełożyć pakunek na naczynie żaroodporne. Piec 45 min w temp. 190 stopni, po czym rozciąć rękaw i piec do zrumienienia w wyższej temperaturze ok. 15 min - ustawiłam piekarnik na 230 stopni i grillowanie z góry, w międzyczasie obróciłam żeberka by się zarumieniły z drugiej strony. Żeberka wyszły pyszne- miękkie i aromatyczne, słodko - pikantne. Podawać z ziemniakami lub ryżem oraz dowolną sałatką/ surówką z kapusty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PaniMISIOWA 09.09.2011 16:15
wspaniale wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak