Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CHLEB ŻYTNI MOJEJ BABCI

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 1 kg
mąka pszenna 1 kg
sól

Przepis i sposób przygotowania na: CHLEB ŻYTNI MOJEJ BABCI

Z 1 kg mąki żytniej odmierz pół szklanki i zalej 1/3 szklanki letniej wody. Przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 3 dni. Codziennie mieszaj, gdy kwas zacznie fermentować (pęcherzyki powietrza) dodaj 3 szklanki mąki i 250 ml chłodnej wody.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość , wsyp resztę mąki żytniej i dodaj 1 kg mąki pszennej i 3 szklanki letniej wody, posól.
Przykryj gazą odstaw na 1 godzinę, uformuj bochenki, piecz 1 godzinę w temperaturze 220 st. C
Ja piekę ten chleb na liściach chrzanu,

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolajka 13.01.2013 08:10
uwielbiam zapach pieczonego chleba :)
Andysz 09.01.2013 14:25
mmmmmmmm rewelacyjny;>
bami 06.06.2011 17:08
Domowy chlebek to jest to :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak