Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantno-ziołowe gomasio

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sezam 8 łyżeczek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantno-ziołowe gomasio

Na suchej patelni prażymy na małym ogniu 8 łyżeczek sezamu (wcześniej wypłukanego) nieustannie mieszając. Gdy zacznie wydzielać aromatyczny przyjemny zapach dodajemy łyżeczkę zmielonej soli morskiej oraz chili i zioła włoskie do smaku. Prażymy jeszcze minutkę (uważamy aby sezam się nie przypalił) i przesypujemy do moździerza. Tu ubijamy wszystko tłuczkiem do momentu gdy mniej więcej połowa ziaren sezamu będzie sproszkowana. Taka pikantno-ziołowa sól sezamowa doskonale zastępuje zwykłą sól.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 10.02.2012 16:20
Dla mnie to nowość, ale brzmi ciekawie.
Grażyna13 04.02.2012 13:17
Pyszne i pomysłowe :)
pacpaw 29.01.2012 22:41
ogólnie zast?puje sól, ale s?dz?, ?e panierowa? tez w tym mo?na. Uwa?a? tylko trzeba, bo sezam jest ju? wst?pnie pra?ony i mo?na ?atwiej go przypali?
Renataj 29.01.2012 19:17
Czy to cude?ko mo?e zast?pi? panierk? do schabowego ?
Smakosz6 21.07.2011 16:18
mniam- muszę wypróbować
Kate131 01.01.2011 11:20
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak