Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kruchy placek bakaliowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 3szkl
cukier puder 1szkl
żółtko jajek 3
jogurt naturalny 1mały
tłuszcz do formy
bakalie 40dag
białko 3
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: kruchy placek bakaliowy

Zimną margarynę posiekać z przesianą mąką,aż składniki się połączą.Dodać połowę cukru pudru i żółtka.Zagnieść ciasto.Jeśli zacznie się kruszyć dodać jogurt.Wyrobione ciasto owinąć w folię,włożyć do lodówki na 1godz.Rozwałkować,ułożyć w natłuszczonej blaszce.Piec 25min w temp.210stopniC.Wyjąć,przestudzić,posypać bakaliami,przykryć pianą ubitą z białek i reszty cukru pudru.Wstawić do piekarnika nastawionego do 120stopniC na 20min.Piec,aż piana się zrumieni.Ostudzone,posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 03.11.2011 18:32
super deser
Allice 28.01.2011 12:20
Dobre ciasto do niedzielnej kawy, polecam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak