Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z soczewicy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

soczewica zielona 1 i 1/2 szklanki
marchew 2 szt.
pietruszki 2 szt.
seler korzeniowy 1/2 szt.
cebula biała 1 szt.
czosnek 3 szt.
sok z cytryny 2 łyżki
ser feta 10 dag
natka pietruszki 2 łyżki posiekana
sól, pieprz
bulion 2 szt .wołowy

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z soczewicy

Jarzyny i czosnek obierz i zetrzyj na tarce. Soczewicę zalewam ciepłą wodą na 30 min, jarzyny obieram i ścieram na tarce. Soczewicę odcedzam zalewam 2 litrami wodydodaję kostki, jarzyny i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gotuję do miękkości.
Kilka łyżek ugotowanej soczewicy odkładam, resztę zupy miksuję. Następnie dodaję odłożoną soczewicę i dokładnie mieszam. Następnie doprawiam zupę sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Podaję z posiekaną natką pietruszki oraz pokruszonym serem feta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak