Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki z fasoli

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola Jaś 1 kg
papryczka chili 1 szt.
jajko 2 szt.
natka pietruszki 1 pęczek
czosnek ząbki 5 szt.
olej roślinny 4 łyżki
ser feta 25 dag
bulion warzywny 3 kostki
sól, pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki z fasoli

Fasolę zalewam na noc zimną wodą.Następnego dnia odcedzam fasolę i zalewam ją świeżą wodą, dodaję kostki bulionu i gotuję aż fasola będzie miękka. Następnie odcedzam fasolę i odstawiam do ostudzenia. Papryczkę chilli (ew.1/2 strąka czerwonej papryki, ale wtedy dodaję czerwoną ostrą paprykę w proszku)kroję w małą kostkę,czosnek przeciskam przez praskę, natkę pietruszki siekam. Fasolę mieszam z papryczką, czosnkiem i natką. Wszystko razemmielę w maszynce do mielenia mięsa (można rozdrobnc blenderem). Do tak przygotowanej masy dodaję jajka, doprawiam solą i pieprzem, dokładnie mieszam. Ser feta kroję w niedużą kostkę, dodaję do masy fasolowej i mieszam. Formuję nieduże kotleciki i smażę je na gorącym oleju.
Usmażone kotleciki podaję z sosem czosnkowym.

Kategorie: Grecka

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwona332 08.08.2011 10:29
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak