Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciszka po kaszubsku

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza gryczana 30 dag
ziemniaki 1 kg
cebula biała 2-3 szt.
sól
olej do smażenia
lniane lub bawełniane woreczki kilka niedużych sztuk
bulion warzywny 2 szklanki
jajko 1 duże

Przepis i sposób przygotowania na: ciszka po kaszubsku

Kaszę wypłukać na sicie, po czym ugotować na półmiękko. Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z przestudzoną kaszą i surowym jajkiem, posolić, wyraziście doprawić pieprzem i starannie wyrobić. Przełożyć przygotowany farsz do czystych lnianych woreczków (powinien ciasno je wypełniać, tworząc walec o średnicy ok. 10 cm), zaszyć lub zawiązać je, ułożyć w płaskim rondlu, zalać wrzącym bulionem i gotować 35 minut na małym ogniu pod przykryciem. Następnie kolejno je wyjąć i na 5 minut włożyć do bardzo zimnej wody. Uważnie, by wałki z kaszy się nie połamały, osączyć je i wyjąć z woreczków. Na końcu pokroić na plastry i ładnie zrumienić na tłuszczu. Podawać omaszczone olejem z przesmażoną na nim cebulę doprawioną pieprzem i solą lub z kwaśną gęstą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

indi 12.04.2012 21:17
ciekawe, nie ma to jak regionalna potrawa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak