Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wątróbka wieprzowa w piwie

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbka wieprzowa 50 dag
mąka 3 dag
tłuszcz do smażenia
piwo jasne 1/2 szklanki
rodzynki 2 dag
migdały 3 dag
sól
ziemniaki 80 dag
koperek świeży
pomidory 2 szt.
papryka żółta 1
cebula biała 1
ząbek czosnku 1
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
oliwa 1 łyżka
ocet winny 1 łyżka
dowolne świeże zioła do dekoracji
twaróg 10-15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: wątróbka wieprzowa w piwie

Wątróbkę opłucz, osusz, usuń błonki i pokrój w skośne plastry. kawałki mięsa oprósz świeżo zmielonym pieprzem oraz mąką, ale nie solą.
Na patelni mocno rozgrzej tłuszcz. Zrumień na niej z obu stron wątróbkę i przełóż do żaroodpornego naczynia.
Do naczynia z wątróbką dodaj opłukane rodzynki i sparzone, obrane ze skóry migdały. Wszystko skrop piwem i zapiekaj 10-12 minut w rozgrzanym do temperatury 200 stopni piekarniku.
Po tym czasie wyjmij naczynie (nie wyłączaj piekarnika), posyp przetartym przez sito twarogiem i ponownie wstaw do pieca, by wszystko jeszcze zapiekało się 5-7 minut.
Ugotowane ziemniaki posyp posiekanym koperkiem. Pomidory pokrój w półplasterki, paprykę w paski, cebulę w piórka, wszystko wymieszaj. dodaj roztarty czosnek, przypraw solą, pieprzem i ziołami, skrop oliwą i octem. Wątróbkę wyjmij z pieca, przybierz zieleniną i od razu podawaj.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia88 25.12.2010 10:55
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak