Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SZYNKA Z INDYKA I KURCZAKA

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1,5 kg
filet z indyka 40 dag
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1,8 dag
przyprawa wg uznania
cukier puder 1 łyżeczka
lód 15 dag
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: SZYNKA Z INDYKA I KURCZAKA

FILET MYJEMY I KROIMY W PLASTRY O GRUBOŚCI 1 CM A NASTĘPNIE W PASKI(OK 5 CM). KURCZAKA MYJEMY I WYKRAWAMY PIERSI, KTÓRE KROIMY W PLASTRY(1CM). POKROJONE FILETY ODKŁADAMY DO LODÓWKI.
OBIERAMY KURCZAKA Z POZOSTAŁEGO MIĘSA I SKÓRY I MIELIMY 2 RAZY W MASZYNCE Z DODATKIEM POŁOWY LODU. MASĘ PRZEKŁADAMY DO MELAKSERA Z NOŻEM I MIESZAMY Z DODATKIEM POZOSTAŁEGO LODU DO UZYSKANIA GŁADKIEJ MASY.
W MAŁEJ ILOŚCI WODY(50 - 100 ML) ROZPUSZCZAMY POZOSTAŁE PRZYPRAWY I DODATKI. POKROJONE FILETY, MASĘ MIĘSNĄ I PRZYPRAWY DOKŁADNIE MIESZAMY I WYRABIAMY .
UZYSKANĄ MASĘ WKŁADAMY DO SZYNKOWARA (W WORECZKU LUB W SZYNKOWARACH OWALNYCH W FOLIE CEULOZOWĄ). ZAMYKAMY SZYNKOWR I POZOSTAWIAMY NA MINIMUM 6 GODZIN. PARZYMY 1,5 GODZINY W WODZIE W 80 STOPNIACH. WYJMUJEMY, WSTAWIAMY DO ZIMNEJ WODY A NASTEPNIE NA 8 GODZIN DO LODÓWKI.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak