Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron tagliatelle z dynią

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron tagliatelle verdi
śmietanka kremowa 1\\3 szkl
masło 5 lyżek
cebula 1 szt
parmezan starty
sól, pieprz
natka pietruszki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
dynia 1\2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron tagliatelle z dynią

Miąższ dyni kroimy w słupki lub kostkę o przekroju 2 cm. Na patelni z grubym
dnem, na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojone szalotki, sól do
smaku i dusimy je powoli, pod przykryciem około 10 minut, nie zrumieniając.
Dodajemy pokrojoną dynię i doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej. Dalej
dusimy około 15 minut na wolnym ogniu lub do miękkości. Dodajemy śmietankę,
2 łyżki parmezanu, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, przyprawiamy znów
solą i dodajemy pieprz. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy odrobinę gorącej
wody.
Do sosu dodajemy ugotowany al dente makaron. Po wymieszaniu kładziemy na
talerze i posypujemy pozostałym parmezanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna108
Joanna108 16.03.2011 21:04
nigdy nie jadłam dyni w takim wydaniu - ale chętnie spróbuję, bo jestem fanką ;) tego smacznego warzywa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak