Zupa z dyni i pomidorów z mleczkiem kokosowym

Zupa z dyni i pomidorów z mleczkiem kokosowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    70 dag
  • przecier pomidorowy

    200 ml
  • woda

    1\\2 l
  • mleko kokosowe

    1 szkl
  • oliwa

    1 łyżka
  • pasta curry

    1\\2 łyżeczki
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Obraną dynię pokroić w kostkę, ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową i przykryć folią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 45 minut. Dynia powinna być miękka. Można upiec ją także wraz ze skórą, a dopiero później oddzielić od niej miąższ.

Pastę curry smażyć na oliwie minutę, dodać upieczoną dynię i smażyć kilka minut. Dodać przecier pomidorowy rozcieńczony wodą. Zagotować. Dodać mleko kokosowe i ponownie doprowadzić do wrzenia. Zmiksować na krem, doprawić solą. i. Zupę najlepiej przygotować na kilka godzin przed podaniem. Po ponownym podgrzaniu jest jeszcze smaczniejsza.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat