Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieróg drożdżowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 30 dag
masło 8 dag
żółtko jajek
drożdże 2 dag
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
mleko szkl 1\\2

Przepis i sposób przygotowania na: Pieróg drożdżowy

FARSZ;
20 dag pieczarek,30 dag kiszonej kapusty,1 cebula
łyzka vegety,pieprz,olej,1 jajko

Do maki wkruszyć drożdze,dodać sól,cukier i żółtko.Cieplym mlekiem zarobic ciasto i odstawić do wyrosniecia.Masło roztopić,ostudzic,wyrobic na ciasto i ponownie odstawic do wyrosniecia.
Pieczarki opłukac,obgotowac iostudzic.Kapuste opłukac,ugotowac i dokładnie odcisnac,ostudzic i zemlec wraz z pieczarkami.Cebule obrac,posiekac,podsmarzyc na oleju i dodac do farszu,dodac vegete i pieprz.Ciasto rozwalkowac na prostokat a nastepnie polożyc na nie farsz,zlepiejac brzegi ciasta.Pieróg przełozyc do formy,posmarowac rozklucoym jajkiem i piec 40-50 minut w 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 29.06.2011 17:25
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak