Kasza gryczana ,, z kurnej chaty „ :

Kasza gryczana ,, z kurnej chaty „ :

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 10 dag suchej kaszy prażonej

    3/4 szklanki
  • średnie cebule

    2 sztuki
  • garść grzybów suszonych

    1 do smaku
  • masło

    1 łyżka
  • olej

    1 łyżka
  • woda

    1 szklanka
  • bulion

    1,5 szklanki
  • sól

    do smaku
  • boczek

    3 drobno krojony
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby zalać wodą i ugotować do miękkości .Odcedzić zachowując wywar .
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej z masłem i wrzucić boczek . Smażyć mieszając aż się obrumieni . Dołożyć pokrojoną w piórka cebulę i dalej smażyć aż cebula się,, zeszkli „ . Grzyby pokroić drobno i wrzucić do garnka. Wlać wywar z gotowania grzybów i bulion .Zagotować i sprawdzić czy płynu nie trzeba dosolić .Przykryć i gotować na małym gazie aż kasza wchłonie płyn i będzie miękka. Odkryć , zamieszać i odparować resztę płyny. Zawinąć w koc i zostawić na 30 minut pod przykryciem by kasza ,, doszła „ i zrobiła się sypka ( można też ugotować wcześniej a potem podgrzewać podlewając kilka łyżek wody i ogrzewając kaszę by płyn wyparował ).

Podałam do ,,Zrazików ze schabu wg Babcigramolki„

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Marzena40

03.01.2011 15:57
pycha

eli_555

28.07.2010 23:28
Uwielvbam kasze.

Jolanta41

01.07.2010 08:34
Kaloryczność bardzo wysoka ,ale pycha!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat