Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zrazy z kaszy gryczanej z grzybami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza gryczana 30 dkg
jaja 1 szt.
cebula 1 mała
masło 3 dkg
smalec 10 dkg
sos
masło 1i1/2 łyżki
mąka 1i1/2 łyżki
cebula 1 duża
śmietana ukw. 0,5 szkl.
sól, cukier
wywar grzybowy 1 szkl.
grzyby suszone 4 dkg
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyzce
mąka 1 łyzce

Przepis i sposób przygotowania na: zrazy z kaszy gryczanej z grzybami

grzyby umyc,wymoczyć i ugotować,połowę wywaru przeznaczyć do kaszy,resztę zostawić na sos,posiekane grzyby podsmażyć z masłem i cebulą,kaszę gryczaną rozgotować(rozkleić)na grzybowym smaku,osolić,ostudzić,wbic jajo i dodać tyle mąki,aby masa dała się formować,robić z niej podłużne placki,smarowaćgrzybowym nadzieniem i zwijać zrazy,posypać tartą bułką i smażyć na gorącym tłuszczu.Ułożyć w naczyniu żaroodpornym,polać sosem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190st.na ok.10-15min.podawać w tym samym naczyniu.SOS-cebulę obrać,pokroić zrumienić na maśle,dodać mąkę,zasmażyć na rumiano,wlać szklankę wywaru grzybowego i zagotować,przetrzeć przez sito,osolić,wsypać szczyptę cukru i doprawić śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 17.06.2012 21:53
pyszne zraziki
Ela15 15.02.2012 09:51
ciekawy pomysł, wypróbuję
irenka 12.05.2011 18:03
coś innego,takich jeszcze nie jadłam,muszę wypróbować
Iwona51
Iwona51 18.03.2011 10:52
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak