Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

A\'la wiejska tortilla

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 6 dużych szt
cebula 2 szt
jaja 5 szt
masło roślinne 3 łyżki
posiekany rozmaryn 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: A\'la wiejska tortilla

Cebulę obrać, umyć i drobniutko posiekać.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cieniutkie plasterki.
Pokrojone ziemniaki wrzucić na osoloną wrzącą wodę i blanszować - ok. 5 - 7 minut. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki masła, wrzucić posiekaną cebulę i lekko zeszklić.
Do zeszklonej cebuli przełożyć odcedzone ziemniaki i często mieszając cebulę z ziemniakami smażyć, aż będą miękkie i złociste.
Jaja roztrzepać.
Do miękkich ziemniaków dodać pozostałe masło i gdy się ono roztopi dodać roztrzepane jaja, wsypać zioła (( ja dziś zrobiłam zamiast z rozmarynem to z ziołami prowansalskimi i suszoną zieloną pietruszką), wymieszać zawartość patelni, przyprawić do smaku pieprzem i solą i dalej smażyć na maleńkim ogniu, aż jajka się lekko zetną.
Podajemy gorącą potrawę z pikantną surówką (ja podałam z buraczkami na ostro doprawionymi chrzanem.
Można także podać z żurkiem staropolskim.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak