Kebab wołowy na grilla

Kebab wołowy na grilla

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wołowa

    1 kg
  • cytryna

    4 plastry
  • sok cytrynowy

    4 łyżki
  • oliwa

    1 łyżka
  • rozmaryn lub majeranek

    1 łyżeczka
  • sok cytrynowy

    4 łyżki
  • cebula

    2 szt
  • listki laurowe,

    2 szt
  • oregano

    2 łyżeczki
  • oliwa

    200 ml
  • jogurt naturalny

    15 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso pokroić w 2-centymetrową kostkę.
Przełożyć do dużej miski.
Dodać jogurt, sok cytrynowy, oliwą sól, pieprz i rozmaryn lub majeranek.
Dobrze wymieszać, odstawić do lodówki na 3-4 godz. lub na noc,
Następnie mięso osączyć z marynaty i nakłuć na szpadki.
Ułożyć w brytfannie.
Grill rozgrzać do wysokiej temperatury.
Mięso w brytfannie ustawić bezpośrednio pod grillem.
Piec, obracając i smarując marynatą.
Czas opiekania zależy od tego, jak dobrze opieczone mięso chcemy podać i od jego rodzaju.
Podać z tzatzikami i podgrzanym pod grillem chlebkiem pita.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat