Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kebab wołowy na grilla

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

polędwica wołowa 1 kg
cytryna 4 plastry
sok cytrynowy 4 łyżki
oliwa 1 łyżka
rozmaryn lub majeranek 1 łyżeczka
sok cytrynowy 4 łyżki
cebula 2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
oregano 2 łyżeczki
oliwa 200 ml
jogurt naturalny 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kebab wołowy na grilla

Mięso pokroić w 2-centymetrową kostkę.
Przełożyć do dużej miski.
Dodać jogurt, sok cytrynowy, oliwą sól, pieprz i rozmaryn lub majeranek.
Dobrze wymieszać, odstawić do lodówki na 3-4 godz. lub na noc,
Następnie mięso osączyć z marynaty i nakłuć na szpadki.
Ułożyć w brytfannie.
Grill rozgrzać do wysokiej temperatury.
Mięso w brytfannie ustawić bezpośrednio pod grillem.
Piec, obracając i smarując marynatą.
Czas opiekania zależy od tego, jak dobrze opieczone mięso chcemy podać i od jego rodzaju.
Podać z tzatzikami i podgrzanym pod grillem chlebkiem pita.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak